diumenge, 20 de febrer del 2011

Els bessons que no ho volen ser... i al final ho aconsegueixen.


A Tale of Two Twins from Yuanjian Luo on Vimeo.

Dos bessons. L'un marxa de viatge i l'altre es queda esperant, quan es retroben l'un te més records que l'altre, el temps no ha passat de la mateixa manera per a cadascun. Paradoxes de la Teoria de la Relativitat. El vídeo és una original forma d'explicar-ho i fa un picada d'ullet als venerables trens amb que Albert Einstein ho exemplificava.

Aquest estrany fenòmen de la dilatació temporal és un resultat prou conegut de la Teoria Restringida de la Relativitat i ha estat comprovat abastament. És més, quan fas servir el GPS del cotxe, els algoritmes incorporats a l'aparell per donar-te la posició han de tenir en compte aquest efecte degut a la velocitat i a l'alçada on es troben els satèl·lits que subministren les dades al receptor.

Darrerament tal i com s'explica en un article a Science s'ha observat amb dos rellotges atòmics d'alta precisió. Un cop sincronitzats han perdut la sincronia quan un d'ells s'ha posat a una velocitat de, només, 35 km/h respecte de l'altre. És clar que la diferència de temps és equivalent a una 90 milmilionèsima de segon en 79 anys, molt petita però suficient perquè aquesta mena de rellotges puguin detectar-la.

Published with Blogger-droid v1.6.7