dimarts, 25 de novembre del 2008

Pulvus eris....

S'anomenen WR 25 i Tr16-244 els dos estels més brillants del centre de la meitat inferior de la foto obtinguda pel telescopi espacial Hubble. Des de la Terra es veuen com un de sol. Però l'ull electrònic del Hubble ha estat capaç de desentrallar-ne l'estructura més fina. Ara sabem que són dos immensos monstres de gas molt calent que, precisament per la seva gran massa (de l'ordre de 50 vegades la del nostre Sol), emeten molta energia amb efectes fatals: fan més curt el seu cicle de vida. Però no debades. La radiació emesa empeny la pols de la nebulosa que els envolta i per aquest impuls i amb el subtil però constant efecte de la gravetat, precipitarà en grumolls, llavors de nous estels. I així el cicle continuarà.

Estels que sembren l'espai mentre evolucionen. Estels origen d'estels. Un cicle vital, tota una metàfora de la vida mateixa.

Quan he vist la foto, de sobte he tingut la impressió que ja l'havia vista. Com una obra d'art, un gran fresc, aquest degradat de colors en sentit ascendent... la paleta de blaus freds que contrasten amb els tons càlids que suggereixen l'energia creadora, la brillantor gairebé feridora dels estels que moren mentre viuen i la terbolesa profunda i misteriosa del gris fosc a la part baixa. I el tema: la vida i la mort. Talment com l'immens fresc de la Capella Sixtina del genial Miquel Angel, precisament el Judici Final.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

...és veritat que recorda el Judici Final de Miquel Àngel, aquell immens llençol de transmutacions, transfiguracions de llum i d'ombra, cataclismes acolorits, i hecatombes corpusculars... i sí, pols érem, pols som, i pols serem... però com deia el poeta:
"...polvo serás, más polvo enamorado".

Nat ha dit...

Hola!
Bé, jo acabo de descobrir tots els vostres blocs... aquí el meu company Dr. ARenCer que no comparteix aquest tipus d'informació! ;D
He estat remenant una mica els blocs de tots els profes... és divertit veure com han canviat les coses en tant poc temps! Això de les noves tecnologies és extraordinari! xD
Espero que vagi tot molt bé!
Records

PS. Sóc la Natàlia... =)

Ramon Sala ha dit...

Gràcies Natàlia pel teu missatge. A veure doncs, si et veiem tot sovint als blocs dels profes que tant et sorprenen.

Dr Francesc, gràcies també per reblar el clau.

Anònim ha dit...

Aquesta imatge em suggereix la inmensitat del univers, un món increible format per masses
extraordinàriament grans. Per evidenciar aquests fets us deixo amb aquest vídeo.

Ramon Sala ha dit...

Gràcies Dani pel missatge. Quina grandesa la de l'art que provoca sensacions i passions.

Interessant el vídeo que ens deixes.